Feeder botok

 

 

A feeder horgászat alapja és legmeghatározóbb eleme, szíve és lelke, a horgász szeme és füle a feeder bot, mivel a fedder horgász technika fenekező szerelékkel történik, nem használ a bot spiccén kívül kapás jelzőt, vagy úszót a feeder horgász. A feeder horgász sikerét, eredményét szembetűnően befolyásolja bot.

 

A feeder botokról általában

 

Már önmagában a bot meg határozza azt, hogy milyen messzire és milyen pontosan tudunk horgászni és, hogy mennyire lehet finomítani a szereléken.

A feeder bot választék Magyarországon is nagy, így mindenki meg találhatja a számára legkedvezőbbet, ami idomul az elvárásaihoz.

Fontosabb szempontok, amit érdemes figyelembe venni, hogy milyen anyagból készült a pecabot teste, milyen a nyele, gyűrűi, az orsótartó, a spiccek, illetve, hogy mind ezek hogyan harmonizálnak egymással, elképzeléseinkkel, pénztárcánkkal. Fontos, hogy a bot érzékeny, könnyű súlyú, precízen elkészített legyen. A feeder bot jól kell, hogy eloszlassa fárasztáskor a hal energiáját, így felőrölje az erejét, gyorsan tudjunk reagálni a vízben történtekre.

 

A feeder botok teste

 

A fedder botok jellemezően keskeny átmérőjű, ám a látszattal ellentétben, a terhelést jól bíró és eloszlató botok, amiken viszonylag sok gyűrű található. A feeder bot teste határozza meg , hogy milyen nehéz lesz a pecabotunk, milyen érzékeny lesz, nagyban befolyásolja, hogy milyen távolságra és pontosan tudunk horgászni és a fárasztások sikerességét, a halak kirohanásainak lereagálását. Mint azt ahogy több nagy horgász is szokta mondani: „Milyen jól dolgozik a bot!”. Fontos, hogy a feeder bot megfelelően érzékeny legyen a kapásokra, a bot spiccétől a nyeléig fokozatosan keményedjen, így képezve erőtartalékot fárasztáskor és nyomatékot bedobáskor.  A feeder bot teste lehet akár üvegszálas, készülhet grafitból, vagy a kettőből együttesen is. Az üvegszálas feeder botok némiképpen nehezebbek, a grafit botoknál, kevésbé terhelés tűrőek. Így lassabban is reagál a bot. Ezzel szemben áruk kedvezőbb.

 

A feeder botok nyele

 

A feeder bot nyele neoprén, vagy parafa lehet, külön-külön, vagy együtt. A parafa környezetkímélőbb, könnyebb és elenállóbb, hosszabb életű, biztonságosabb fogású, mint a neoprén. A feeder bot nyelénél a legfontosabb szempontok, hogy megfelelően hosszú legyen a nyél, a pontosabb dobásokhoz, akár nagyobb távolságba is, a fogása, akár vizes, etetőanyagos kézzel is stabil legyen.

 

 

A feeder botok orsótartói

 

A feeder botok orsótartói a bothoz szükséges orsó nagyságához igazodnak.  Fontos, hogy jól zárja és rögzítse az orsónkat, ezt tanácsos orsóval leellenőrizni a vásárlást megelőzően, egyéb esetben lötyöghet az orsó, ami komoly gumbacolódást okozhat bedobáskor, vagy fárasztáskor, esetleg szorul, így rosszabb esetben bot, vagy orsó törés is bekövetkezhet.

 

A feeder botok gyűrűi

 

A feeder botokon némiképp sok gyűrű van, viszont így kisebbek is. Fontos tehát, hogy jó minőségűek legyenek, manapság SIC gyűrűk a legalkalmasabbak a feladatra. Szempont a gyűrűknél, hogy ne legyen festékes, vagy recés, mivel az a zsinór szakadásához vezet könnyedén. A gyűrűkön szintén sok múlik dobáskor és fárasztáskor is, tanácsos meg óvni a sérülésektől, olykor meg tisztítani őket!

 

A feeder botok spicce, a kapásjelző, "rezgőspicc"

 

Végül a feeder bot vége. A rezgő spicc. Ezek a főként üvegszálas spiccek akkor érik el hatásukat, hogy ha érzékenyek. A feeder technikában a bot spicce a kapásjelző. Minden apró szösszenetet képes továbbítani a partra, ami a víz alatt történik. A legkisebb, legóvatosabb kapásról is értesülünk a megfelelően érzékeny fedder spicc által. Egy feeder bothoz 2-3 spiccet szoktak adni, amik különböző erősségűek. Ezeket a spicceket teleszkópos és többrészes feeder botok esetében is egy könnyed mozdulattal rá lehet helyezni a bot végére, könnyedén el is lehet távolítani.

 

A feeder botok típusai

 

A rezgőspicces bot hosszától és dobó távolságától függően lehet Picker, Ligth feeder bot, Medium feeder bot, Medium/Heavy feeder bot, Heavy feeder bot.

Mi a különbség a picker bot és a feeder bot között? A picker és feeder bot közötti különbség az, hogy a picker botok rövidebbek, nagyjából 3 méter a leghosszabb belőle, a feeder botok pedig 3,30 méter hosszúságtól kezdődnek. Ez mellet a picker bot érzékenyebb, kisebb dobósúlyú bot, 10-40 grammig, roppant finom szerelékes technikával használható. Főként keszegezésnél alkalmazzák, de akár nagyobb testű halak fárasztására is alkalmas, ez már csak a horgász technikájától függ.

Felfelé haladva a kategóriákban, a rezgőspicces botok közül, a kisebb méretű halakra, rövidebb, max. 20 méteres távolságokra alkalmas, 10-40 gramm dobósúllyal rendelkeznek, és 2,40 – 3,30 méterig terjed a hosszúságuk a picker botoknak. Ezt követi a Light feeder bot kategória, aminek dobósúlya 20 -60 grammos tartományban helyezkedik el és 3,30 – 3,60 méterig terjed a hosszúsága. Akár 30 méter távolságra is pontosan tudunk horgászni. A Medium feeder bot 30 – 80 grammig terjedő dobósúlyától és 3,60 – 3,90 méterig terjedő hosszúsága nem sok különbözik a Meddium/Heavy feeder bot 40 – 90 grammig terjedő dobosúlya és 3,60 – 4,20 méter hosszától, még is külön besorolást kívánnak meg, mivel a medium botok finomabb felszereléssel, vannak ellátva, a medium/heavy feederek ezzel szembe távolabbi dobásokra, nagyobb termetű halakra, erőteljesebb szerelékkel ellátott botok. Ez meg mutatkozik a Medium/Heavy besorolásnál a botok hosszában is, mivel a hosszabb bot alkalmasabb távolabbi, pontos dobásokra.

A Heavy feeder bot mind hosszában, mind dobósúlyban meghaladja az előbbiekben említett kategóriákat. A heavy feeder 50  gramm dobósútól kezdődik, de akár 150 gramm nehezék eldobására is alkalmas lehet, 3,60 méter hossztól indul, de ismert 4,50 méteres hosszú feeder bot is. Akár 100 méteres távolságok is meg horgászhatóak ilyen paraméterekkel, vagy még nagyobbak, igazán kapitális méretű halpéldányokra is alkalmazhatóak.

 

Bot típúsa Bot hossza (m) Bot dobosúlya (g) Meghorgászható távolság(m) Meghorgászható halak fajtái
Picker bot 2,40-3,30 10-40 20 keszegfélék,kárász,kisebb termetű halfajok
Light feeder 3,30-3,60 20-60 30 keszegfélék,kárász,kisebb termetű halfajok
Medium feeder 3,60-3,90 30-80 50 keszegfélék,kárász,kisebb termetű halfajok,ponty,közepes méretű halfajok
Medium/Heavy feeder 3,60-4,20 40-90 80 keszegfélék,ponyt,közepes és nagyobb méretű halfajokhoz
Heavy feeder 3,60 50- 100+ keszegfélék,ponty,közepes és nagyobb, de akár kapitális halfajokra is

Akár teleszkópos bot, akár több részes bot, amivel horgászunk, a horgászat után azonnal szereljük szét és tegyük bele a védő tokjába, a spiccekkel együtt. Amennyiben felszerelve szállítjuk, az érzékeny spiccek könnyedén eltörhetnek, de akár a bot is meg sérülhet!

A feeder bot vásárlásakor, ne csupán az árat vegyük figyelemben, hanem azt, hogy milyen halakat szeretnék horogra csalni és mind ezt milyen vízen. Bár nem érdemes a pecaboton spórolni, ha már horgászunk, de nem is mindig a legdrágább bot a legalkalmasabb a kívánt célra és nem is csupán az általunk ismert márka jelzésű.


Görbüljön a feeder bot! Halban gazdag horgászatot kívánok Neked!

 

Hogy ha többet szeretnél tudni a feeder horgászatról katt az alábbiakra:

 

Melyik, milyen szerinted a legjobb feeder bot? Várjuk hozzászólásba a tapasztalatokat, szempontokat, kérdéseket, válaszokat!!

Good info

Dátum: 2014.10.07 | Feladó: Pharmd109

Very nice site!

Good info

Dátum: 2014.10.07 | Feladó: Pharmk221

Very nice site! <a href="http://apeoixy2.com/xqqsxa/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.06 | Feladó: Pharmb531

Very nice site! <a href="http://apeoixy2.com/xqqsxa/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.06 | Feladó: Pharma51

Very nice site! <a href="http://apeoixy2.com/xqqsxa/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.05 | Feladó: Pharmf53

Very nice site!

Good info

Dátum: 2014.10.04 | Feladó: Pharme439

Very nice site!

Good info

Dátum: 2014.10.04 | Feladó: Pharmd872

Very nice site! <a href="http://oixapey2.com/rqsxas/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.02 | Feladó: Pharmg107

Very nice site! <a href="http://opeyixa2.com/qvovrxa/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.02 | Feladó: Pharma581

Very nice site! <a href="http://opeyixa2.com/qvovrxa/1.html">cheap goods</a>

Good info

Dátum: 2014.10.01 | Feladó: Pharmd100

Very nice site!

1 | 2 >>

Új hozzászólás hozzáadása